Szanujemy Pani/Pana prawo do prywatności i w związku z tym chcemy Cię poinformować w jaki sposób zabezpieczamy Pani/Pana dane oraz jak je gromadzimy i przechowujemy, a także jakie prawa Pani/Panu przysługują.

Polityka prywatności

Niniejsza Polityka prywatności wyjaśnia, w jaki sposób korzystamy z informacji, jak je gromadzimy i przechowujemy. Korzystając z strony internetowej pod adresem http://e-glasses.pl („Sklep”), wyrażasz zgodę na praktyki opisane w niniejszej Polityce prywatności.

Gromadzimy Pani/Pana dane osobowe, przekazywane w trakcie korzystania ze Sklepu z największą starannością i zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi, przestrzegając prawa do ochrony prywatności i gwarantujemy wszystkim osobom korzystającym ze Sklepu , że udostępnione dane będą właściwie chronione przed przejęciem przez osoby trzecie.

Kto jest Administratorem Pani/Pana danych osobowych?

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Scorpion Eyewear Tomasz Urban NIP:537-203-52-85  z siedzibą w Ząbkach (05-091) przy ul. Jana Pawła 15H.

Jakie dane gromadzimy?

Dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej.

Dlatego też podczas korzystania ze Sklepu możesz zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych, w szczególności poprzez wypełnienie formularza rejestracji oraz formularza zamówienia.

Dane gromadzone za pomocą naszego formularza to: imię, nazwisko, nazwa firmy, NIP, adres dostawy, adres poczty elektronicznej oraz numer telefonu. Podanie powyższych danych jest dobrowolne, lecz konieczne w celu rejestracji konta w Sklepie oraz obsługi i realizacji złożonego przez Panią/Pana zamówienia. Pani/Pana dane możemy również przetwarzać, gdy skontaktują się Państwo z nami telefonicznie, e-mailowo lub listownie.

W naszym Sklepie używamy technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych. Dane te są wykorzystywane w celu umożliwienia identyfikacji Pani/Pana przy usługach takich jak zakupy w Sklepie czy utrzymanie danej sesji jeżeli uważasz, że nie chcesz zbyt często logować się na założone w Sklepie konto. Pliki cookies są wykorzystywane w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w celu optymalizacji treści dostępnych w Sklepie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb każdego użytkownika, jak również dla celów reklamowych i statystycznych. Dane te nie pozwalają na jednoznaczne zidentyfikowanie osoby. Więcej o plikach cookie w Polityce Cookies poniżej.

W jakim celu i na jakiej podstawie przetwarzamy Pani/Pana dane?

Pani/Pana dane osobowe uzyskane przy rejestracji konta lub przy złożeniu zamówienia przetwarzane są przez nas w celu zawarcia umowy na podstawie Pani/Pana zainteresowania naszą ofertą jak i w celu wykonania tak zawartej umowy. Podstawą przetwarzania danych jest tutaj właśnie niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której Pani/Pan jest stroną.

Jesteśmy też zobowiązani do przetwarzania Pani/Pana danych na podstawie przepisów prawa (wynikających z prawa podatkowego lub przepisów o rachunkowości).

Podstawą przetwarzania danych są także cele wynikające z naszych prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez nas lub przez stronę trzecią (czyli naszych partnerów – odbiorców danych, o których piszemy niżej). Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy potrzebujemy sprawdzić bezpieczeństwo Pani/Pana danych, a także w celach:

a) analitycznych (tj. doboru usług do Pani/Pana potrzeb oraz Państwa Klientów; optymalizacji produktów na podstawie Pani/Pana zainteresowania, logów technicznych; optymalizacji procesów obsługi na podstawie przebiegu obsługi sprzedażowej i posprzedażowej, w tym reklamacyjnej; badania satysfakcji Klientów i określania jakości naszej obsługi),

b) archiwalnych dla zabezpieczenia informacji,

c) ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami,

d) oferowania Pani/Panu produktów bezpośrednio (marketing bezpośredni), w tym dobierania ich pod kątem Pani/Pana potrzeb (patrz Polityka Cookies),

e) w celu oferowania bezpośrednio (marketing bezpośredni) produktów i usług firm z nami współpracujących (np. w formie kuponów rabatowych) w zakresie określonym przeprowadzoną i udokumentowaną analizą tak uzasadnionego interesu.

Możesz również wyrazić zgodę na przetwarzanie Pani/Pana danych w zakresie dotyczącym otrzymywania dedykowanych newsletterów oraz wypełnienia ankiet wraz z opinią o dokonanej transakcji w Sklepie.

Pani/Pana dane osobowe zebrane na podstawie udzielonej przez Panią/Pana zgody przetwarzane będą wyłącznie w celu na jaki wyraziłeś zgodę.

Zgoda może być przez Panią/Pana wyrażona poprzez wypełnienie formularza na otrzymywanie od Nas informacji handlowych drogą elektroniczną (newsletter) lub poprzez zaznaczenie odpowiedniego pola przy złożeniu zamówienia (zgoda na wypełnienie ankiety wraz z opinią o transakcji). Wyrażona przez Panią/Pana zgoda może zostać w każdym momencie cofnięta bez uszczerbku dla realizacji zamówień ani bez naruszenia prawidłowości przetwarzania danych przed cofnięciem zgody.

Możesz udzielić również zgody na przesyłanie Pani/Panu newslettera wypełniając ten formularz.

Jak wykorzystujemy zgromadzone dane?

Pamiętaj, że dane osobowe podane przez Panią/Pana umożliwiają nam prawidłowo zrealizować złożone przez Panią/Pana zamówienie, a także są wykorzystywane po to aby móc skontaktować się z Tobą drogą e-mailową lub telefonicznie, na potrzeby obsługi i realizacji złożonego przez Panią/Pana zapytania, ustalania Pani/Pana preferencji dotyczących produktów oraz wysyłania do Pani/Pana materiałów promocyjnych i marketingowych, na które wyraziłeś zgodę.

Informujemy, że nie przekazujemy Pani/Pana danych poza obszar Unii Europejskiej ani Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Automatyczne przetwarzanie danych osobowych

Informacje, które gromadzimy w związku z prowadzeniem Sklepu online mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednak nie będzie to wywoływać wobec Pani/Pana żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Twoją sytuację. Uspokajamy i informujemy, że na potrzeby profilowania:

a) nie wykorzystujemy danych szczególnie chronionych (takimi danymi są np. dane o stanie zdrowia lub np. o poglądach politycznych)

b) przetwarzamy te dane, które zostały przez nas pseudonimizowane lub odpowiednio grupowane (czyli w sposób uniemożliwiający określenie tożsamości konkretnej osoby),

c) używamy typowych danych takich jak: adres e-mail, IP, pliki cookie (zwłaszcza, gdy nie możemy skutecznie wykorzystać danych pseudonimizowanych lub odpowiednio grupowanych) – patrz również Polityka Cookie.

Profilowanie może być dla nas konieczne dla prowadzenia analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań osób korzystających z naszych Sklepów, produktów lub usług i dopasowywania treści znajdujących się w naszych Sklepach lub produktach do tych preferencji. Dzięki temu możesz widzieć na naszej stronie sugestie dotyczące podobnych produktów lub takich, które kupili inni użytkownicy Sklepu. Profilujemy także w celach marketingowych, tj. dopasowania oferty marketingowej do preferencji naszych Użytkowników. Zbieramy również informacje o korzystaniu ze Sklepu na podstawie tzw. logów dostępowych w oparciu o adresy IP użytkowników Sklepu. Tak zbierane dane nie zawierają tożsamości użytkowników, jednak na ich podstawie możemy analizować sprawność Sklepu, jego bezpieczeństwo, diagnozować potencjalne problemy w zakresie naruszenia danych osobowych i znajdywać rozwiązania. Takie dane są dla nas również danymi statystycznymi o osobach odwiedzających nasz Sklep (np. informacje o regionie), które pozwalają nam dostosować naszą ofertę.

Odbiorcy danych

Pani/Pana dane osobowe udostępniamy wyłącznie Zaufanym odbiorcom, czyli podmiotom dzięki którym możemy zrealizować umowę oraz dostarczyć Pani/Pana zamówienie. Do kategorii naszych zaufanych odbiorców należą: usługi magazynowania, usługi księgowe, usługi kurierskie i dostaw, usługi i serwis IT.

Okres przechowywania danych

Pani/Pana dane pozyskane w związku z zawarciem umowy sprzedaży przetwarzamy do końca okresu przedawnienia potencjalnych roszczeń z umowy. W przypadku natomiast, gdy żaden przepis prawa nie będzie na nas nakładał innych obowiązków lub nie będzie to wynikało konkretnie z zapisów umowy maksymalnie dane przechowywane będą 10 lat.

Pani/Pana podstawowe dane kontaktowe przechowujemy dla potrzeb marketingu bezpośredniego naszych produktów i usług do czasu, aż zgłosisz sprzeciw względem ich przetwarzania w tym celu, cofniesz zgodę, jeśli przetwarzaliśmy je na podstawie tzw. zgody marketingowej, lub sami ustalimy, że się zdezaktualizowały.

Jakie są Pani/Pana prawa w odniesieniu do gromadzonych przez nas danych osobowych?

Pamiętaj, że w każdej chwili masz dostęp do swoich danych osobowych poprzez zalogowanie się loginem i hasłem w Sklepie. Jeśli zapomnisz hasło do logowania możesz skorzystać ze specjalnej opcji „Przypomnij hasło”, gdzie prosimy o wprowadzenie adresu e-mail, z którego korzystasz w naszym Sklepie. Na podany adres odeślemy Ci hasło zastępcze.

Przysługują Pani/Panu następujące prawa w związku z przetwarzaniem przez nas Pani/Pana danych:

a) prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii,

b) prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych,

c) prawo do usunięcia danych

Jeżeli Twoim zdaniem nie ma podstaw do tego, abyśmy przetwarzali Pani/Pana dane możesz żądać ich usunięcia,

d) ograniczenia przetwarzania danych

Możesz zażądać, abyśmy ograniczyli przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych wyłącznie do ich przechowywania lub wykonywania uzgodnionych z Tobą działań, gdy uznasz, że mamy nieprawidłowe dane lub przetwarzamy je bezpodstawnie. Możesz nie zgodzić się także w ten sposób żebyśmy Pani/Pana dane usunęli, bo są Ci potrzebne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń lub na czas wniesionego przez Pani/Pana sprzeciwu względem przetwarzania danych.

e) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych

Sprzeciw marketingowy: Masz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych w celu prowadzenia marketingu bezpośredniego. Jeżeli skorzystasz z tego prawa - zaprzestaniemy przetwarzania danych w tym celu.

Sprzeciw z uwagi na szczególną sytuację: Masz także prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu w celach innych niż marketing bezpośredni. Wskaż nam wtedy Twoją szczególną sytuację, która Twoim zdaniem uzasadnia zaprzestanie przez nas przetwarzania objętego sprzeciwem. Przestaniemy przetwarzać Pani/Pana dane w tych celach, chyba, że wykażemy, że podstawy przetwarzania przez nas Pani/Pana danych są nadrzędne wobec Pani/Pana praw lub Pani/Pana dane są nam niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.

f) prawo do przenoszenia danych

Masz prawo otrzymać od nas w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego (np. format „.csv”, „.xls”) dane osobowe Pani/Pana dotyczące, które mamy w związku z zawarciem umowy lub uzyskaniem od Panią/Pana zgody. Możesz też zlecić nam przesłanie tych danych bezpośrednio innemu podmiotowi.

g) prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych

W każdej chwili masz prawo cofnąć zgodę na przetwarzanie tych danych osobowych, które przetwarzamy na podstawie Pani/Pana zgody. Cofnięcie zgody nie będzie wpływać ani na realizację umowy, ani na zgodność z prawem przetwarzania, które odbywało się przed cofnięciem zgody.

h) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Jeżeli uważasz, że przetwarzamy Pani/Pana dane niezgodnie z prawem, skontaktuj się z nami. Możesz też złożyć w tej sprawie skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub innego właściwego organu nadzorczego.

W celu wykonania swoich praw skontaktuj się z nami pisząc pod adres e-mail odo@sceyewear.com albo pocztą tradycyjną na adres wskazany wyżej z dopiskiem „ochrona danych osobowych” lub udaj się do naszego Biura przy ul. Jana Pawła II 15H w Ząbkach.

Pamiętaj, że przed realizacją Pani/Pana praw będziemy musieli upewnić się, że Ty to właśnie Ty, czyli odpowiednio Cię zidentyfikować.

 

 

Bezpieczeństwo i poufność

Wykorzystujemy techniczne i organizacyjne sposoby, by zapewnić bezpieczeństwo Twoim danym osobowym i chronić je przed przypadkowym lub celowym zniszczeniem, przypadkową utratą, modyfikacją, nieautoryzowanym ujawnieniem lub dostępem. Informacje są przechowywane i przetwarzane na serwerach o wysokim stopniu zabezpieczeń, z zachowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa, spełniających wymogi polskiego prawa.

Pamiętaj, aby nie udostępniać publiczne jakichkolwiek danych osobowych za pośrednictwem Sklepu. Publiczne udostępnienie takich danych następuje na Twoją wyłączną odpowiedzialność.

Prawa autorskie

Sklep jest naszą wyłączną własnością. Zapraszając Cię do nieskrępowanego korzystania z naszego Sklepu, pragniemy zwrócić Twoją uwagę na konieczność respektowania praw własności intelektualnej. Informujemy zatem, że Sklep zawiera chronione prawem autorskim i stanowiące własność twórców dokumenty, znaki towarowe oraz inne oryginalne materiały, w szczególności teksty, grafikę, rysunki, animacje, dźwięki i programy. Zastosowany w Sklepie układ oraz wybór prezentowanych treści stanowi samoistny przedmiot ochrony prawa autorskiego.

Zobowiązujesz się do wykorzystywania wszystkich materiałów prezentowanych w Sklepie wyłącznie w zakresie użytku osobistego. Modyfikowanie, kopiowanie, przesyłanie, publiczne odtwarzanie oraz wszelkie wykorzystywanie tych treści do celów komercyjnych, bez uprzedniej, pisemnej zgody naszej lub innego uprawnionego podmiotu, jest surowo zabronione.

Zmiany w polityce prywatności

Zobowiązujemy się do regularnego przeglądu niniejszej Polityki prywatności i jej zmiany w sytuacji, gdy będzie to niezbędne lub pożądane z uwagi na: nowe przepisy prawa, nowe wytyczne organów odpowiedzialnych za nadzór. Zastrzegamy również możliwość zmiany niniejszej Polityki prywatności w przypadku zmian technologii, przy wykorzystaniu której przetwarzamy dane osobowe (o ile zmiana jej wpływać będzie na brzmienie niniejszego dokumentu), a także w razie zmiany sposobów, celów lub podstaw prawnych przetwarzania przez nas danych osobowych.

Nasze dane kontaktowe

Scorpion Eyewear Tomasz Urban

ul. Jana Pawła II 15H

05-091 Ząbki

Tel. 22 811 42 66, 22 114 95 95, 22 781 27 45

E-mail: bok@sceyewear.com

Ostatnia zmiana dokumentu: 2018.05.24

Pliki Cookies

Pliki cookies są niewielkimi plikami tekstowymi, które są przechowywane przez Twoją przeglądarkę na komputerze lub urządzeniu mobilnym (urządzenie końcowe). Zawierają zbiory informacji, które są zapisywane na Twoim urządzeniu końcowym, kiedy odwiedzasz Sklep. Następnie, podczas każdej kolejnej wizyty są wysyłane z powrotem do Sklepu, z którego zostały pobrane lub do innego, który rozpoznaje dany plik cookie.

Pliki cookies są użyteczne, ponieważ umożliwiają witrynie rozpoznanie urządzenia użytkownika przy ponownej wizycie w Sklepie. Chcemy wiedzieć, które kategorie odwiedzasz częściej niż pozostałe, dzięki czemu możemy pracować nad tym, aby nasza oferta i sposób jej przedstawiania doskonale odpowiadały Twoim oczekiwaniom. To Ty dajesz nam wiedzę o tym, w jakim kierunku powinniśmy się rozwijać i jakie są Pani/Pana wymagania.

Pliki cookies w żaden sposób nie niszczą, ani nie uszkadzają systemu w Twoim urządzeniu, zapisanych plików, ani też celowo nie wpływają niekorzystnie na jego wydajność lub funkcjonalność. Identyfikacja odbywa się bezosobowo, bezimiennie i są to jedynie dane, dotyczące sposobu i formy korzystania ze Sklepu.

Więcej informacji na temat plików cookies można znaleźć w sekcji „Pomoc” Pani/Pana przeglądarki internetowej. Niniejsza polityka w sprawie plików cookies stanowi integralną część Polityki Prywatności Serwisu.

Dlaczego wykorzystujemy pliki cookies

W ramach Serwisu pliki cookies są wykorzystywane w celu:

- świadczenia usług;

- dostosowania zawartości Sklepu do Pani/Pana preferencji oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać Pani/Pana urządzenie i odpowiednio wyświetlić Sklep, dostosowany do Pani/Pana indywidualnych potrzeb;

- tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze Sklepu, co umożliwia ulepszanie jej struktury i zawartości;

- prezentacji reklam w sposób dopasowany do Pani/Pana wyjątkowych potrzeb i zainteresowań oraz Pani/Pana miejsca zamieszkania;

- zapewnienia bezpieczeństwa i niezawodności Sklepu.

Rodzaje wykorzystywanych plików cookies

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies:

sesyjne – są to pliki tymczasowe, które przechowywane są w Twoim urządzeniu końcowym do czasu wylogowania, opuszczenia Sklepu lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej); oraz

stałe - są to pliki przechowywane są w Twoim urządzeniu końcowym przez czas określony w parametrach tych plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Panią/Pana.

Pliki cookies, a przede wszystkim stałe cookies, nie zawierają żadnych danych osobowych. Imię, nazwisko, e-mail lub adres IP nie są za ich pośrednictwem zapisywane. Nie służą one tworzeniu indywidualnego profilu aktywności klienta.

Ze względu na cel w ramach Sklepu stosujemy następujące rodzaje plików cookies:

wymagane pliki cookies – są to pliki niezbędne dla sprawnego poruszania się po Sklepie i korzystania z wszystkich funkcji Sklepu.

pliki cookies wydajności – zbierają informacje na temat sposobu korzystania ze Sklepu przez użytkownika, m.in. najczęściej odwiedzanych stron oraz komunikatów o wystąpieniu błędów. Nie zbierają informacji identyfikujących użytkowników. Ich celem jest poprawa działania Sklepu;

pliki cookies funkcjonalności - pliki te pozwalają witrynie zapamiętać wybory, jakich (o ile w ogóle) dokonuje użytkownik (nazwa użytkownika, język lub region) i dostarczyć funkcje dostosowane do indywidualnych potrzeb (o ile takie funkcje są dostępne). Na przykład, witryna może posłużyć do zapamiętywania zmian rozmiaru tekstu, czcionki i innych zindywidualizowanych elementów strony internetowej. Informacje zbierane w takich plikach są anonimowe i nie śledzą aktywności użytkowników na innych witrynach;

pliki cookies reklamowe – pomagają w dostarczaniu reklam odpowiadających zainteresowaniom użytkownika. Mogą zbierać informacje o zwyczajach korzystania z przeglądarek i dostosować treść reklamy do zainteresowań użytkownika;

pliki cookies statystyczne – służące do zliczania statystyk dotyczących Sklepu.

Informujemy, że oprócz własnych plików cookies wykorzystujemy również pliki cookies zewnętrzne zamieszczane przez naszych partnerów za pośrednictwem Sklepu, w szczególności dla potrzeb reklamowych i statystycznych.

Pliki cookies zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym za pośrednictwem Sklepu mogą być wykorzystywane również przez naszych partnerów.

Zarządzanie plikami cookies

Prawdopodobnie Twoja przeglądarka domyślnie jest skonfigurowana do akceptowania wszystkich plików cookies.

Możesz jednak samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do Pani/Pana urządzenia końcowego. Zmiany ustawień, o których mowa, możesz dokonać za pomocą ustawień Pani/Pana przeglądarki internetowej. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu na Twoim urządzeniu końcowym.

Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej):

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/pl-pl/products/windows?os=windows-7

Mozilla Firefox: https://support.mozilla.org/pl/kb/ciasteczka

Google Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=pl

Opera: http://help.opera.com/Windows/12.10/pl/cookies.html

Safari: https://support.apple.com/pl-pl/HT201265

Pozostałe przeglądarki: sekcja “pomoc” danej przeglądarki. Niedokonanie zmian oznacza, że pliki cookies mogą być zamieszczane i przechowywane w Twoim urządzeniu końcowym, a tym samym, że będziemy przechowywać pliki cookies w Twoim urządzeniu końcowym i uzyskiwać dostęp do tych plików.

Ponadto, w każdej chwili możesz usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używasz.

 

Pamiętaj, że ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne w ramach naszego Sklepu.

Linki do innych stron internetowych i serwisy zewnętrzne

Niniejsza Polityka Prywatności nie dotyczy innych stron internetowych oraz firm, których dane kontaktowe podawane są w Sklepie.

W przypadku linków do innych stron internetowych umieszczonych w Sklepie zastrzegamy, iż nie możemy ponosić odpowiedzialności za politykę prywatności stosowaną przez właścicieli tych domen i stron internetowych. Zanim zaczniesz korzystać ze stron internetowych osób trzecich prosimy o zapoznanie się z właściwą dokumentacją dotyczącą ochrony prywatności.